1. Adım: İlk olarak, sunucunuzda root kullanıcısı olarak oturum açın.
2. Adım: DNS sunucusu yazılımını yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
3. Adım: Yükleme tamamlandıktan sonra, DNS sunucusunun yapılandırma dosyası olan `/etc/named.conf` dosyasını düzenleyin. Örneğin, aşağıdaki komutla vim editörüyle açabilirsiniz:
4. Adım: `/etc/named.conf` dosyasında, `options` bloğunda aşağıdaki ayarları yapın:
Bu ayarlar, DNS sunucusunun 53 numaralı portu dinlemesini, herhangi bir sorguya izin vermesini ve özyinelemeyi etkinleştirmesini sağlar.
5. Adım: Sonraki adım, DNS bölge dosyalarını yapılandırmaktır. Bu dosyalar, DNS sunucusunun hangi alan adlarını ve IP adreslerini yöneteceğini belirler. Örneğin, `/var/named/example.com.zone` adlı bir bölge dosyası oluşturabilirsiniz. Bu dosyada, alan adınızın DNS kayıtlarını tanımlayabilirsiniz.
6. Adım: Ayrıca, reverse DNS bölge dosyalarını da yapılandırmanız gerekebilir. Bu dosyalar, IP adreslerini alan adlarına çözmek için kullanılır. Örneğin, `/var/named/192.168.0.zone` adlı bir reverse DNS bölge dosyası oluşturabilirsiniz.
7. Adım: Yapılandırma dosyalarını oluşturduktan sonra, DNS sunucusunu yeniden başlatmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
8. Adım: Son olarak, DNS sunucusunun doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için `dig` aracını kullanabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki komutla `example.com` alan adının IP adresini alabilirsiniz:
2. Adım: DNS sunucusu yazılımını yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
Kod:
sudo yum install bind bind-utils
Kod:
sudo vim /etc/named.conf
4. Adım: `/etc/named.conf` dosyasında, `options` bloğunda aşağıdaki ayarları yapın:
Kod:
listen-on port 53 { any; };
allow-query { any; };
recursion yes;
Bu ayarlar, DNS sunucusunun 53 numaralı portu dinlemesini, herhangi bir sorguya izin vermesini ve özyinelemeyi etkinleştirmesini sağlar.
5. Adım: Sonraki adım, DNS bölge dosyalarını yapılandırmaktır. Bu dosyalar, DNS sunucusunun hangi alan adlarını ve IP adreslerini yöneteceğini belirler. Örneğin, `/var/named/example.com.zone` adlı bir bölge dosyası oluşturabilirsiniz. Bu dosyada, alan adınızın DNS kayıtlarını tanımlayabilirsiniz.
6. Adım: Ayrıca, reverse DNS bölge dosyalarını da yapılandırmanız gerekebilir. Bu dosyalar, IP adreslerini alan adlarına çözmek için kullanılır. Örneğin, `/var/named/192.168.0.zone` adlı bir reverse DNS bölge dosyası oluşturabilirsiniz.
7. Adım: Yapılandırma dosyalarını oluşturduktan sonra, DNS sunucusunu yeniden başlatmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
Kod:
sudo systemctl restart named
Kod:
dig example.com
Ancak, DNS sunucusunun doğru şekilde çalışması için doğru yapılandırma ve güvenlik ayarlarının yapılması önemlidir.